Gradonačelnik obišao početak radova na rekonstrukciji parka „Ušće“

Beograd, 24.08.2017. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavlјević obišli su danas početak radova na rekonstrukciji parka „Ušće“.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da je ovo jedan od najlepših ali i najzahtevnijih projekata koje Grad ternutno radi.

-“ Rekonstrukcija se izvodi na potezu od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija“. Ovo je najveći projekat koji „Zelenilo Beograd“ izvodi u svojoj dugoj istoriji, od osnivanja 1929.godine. Rekonstruisan park „Ušće“ će potpuno da promeni izgled ovog dela Beograda. Biće izgrađene pristupne staze, veliki broj dečjih igrališta, teretana na otvorenom, staze za trčanje i vožnju bicikala i svi oni sadržaji koji će ovaj park da ožive. Radovi će trajati 2 do 3 godine, a vrednost radova je preko 200 miliona dinara. Posle završene rekonstrukcije park će imati 7 zona sa raznim sadržajima za posetioce koji će ga činiti atraktivnim kao što su Central park u Nјujorku i Gorki park  Moskvi.“ –rekao je Siniša Mali i zahvalio se zaposlenima u „Zelenilu Beograd“ što imaju dovolјno znanja da pripreme projekat i rekonstrukciju parka tako da on postane nova atrakcija za građane Beograda.

Rekonstrukcija kompletnog parka obuhvatiće zelene površine na potezu između Brankovog mosta, Bulevara Nikole Tesle, hotela „Jugoslavija“, Dunava i Save, ukupne površine 880.185.03 m².

U cilјu revitalizacije, a u skladu sa Strategijom razvoja prostora parka na Ušću „People’s park“, koju je izradio arhitektonski biro „GEHL“ iz Kopenhagena, JKP “Zelenilo Beograd” izradilo je konceptualno rešenje parka.

Novim rešenjem prostora parka biće izvršeno povezivanje parka „Ušće“ i omogućena komunikacija pešačkim koridorima iz obodnih stambenih blokova.

U okviru glavnih pešačkih ruta biće formirano pet primarnih pravaca (staza) u skladu sa namenom prostora.

Primarni pravci (staze) Pokret (Move), Priroda (Nature), Srbija 1 (Serbia 1), Srbija 2 (Serbia 2) i Umetnost (Art) postavlјeni su relativno upravno na saobraćajnicu Bulevar Nikole Tesle i Zemunski kej i predstavlјaju prostore za intenzivnije okuplјanje korisnika.

Okuplјanje postilaca će biti podstaknuto postavlјanjem tematskih rekvizita za igru i zabavu u zoni staza, i mobilijara za kraći odmor, kao i dopunskim ozelenjavanjem izdignutih leja koje će sa stazama činiti funkcionalnu i estetsku celinu.

Postojeća vegetacija, koja predstavlјa jednu od najvažnijih vrednosti ovog prostora, kao i zaštićeni spomenici kulture biće zadržani i očuvani. Park „Ušće“ će ostati zelena oaza uz unapređene sadržaje za rekreaciju i sport, opremlјen mobilijarom i atraktivnim dečijim igralištima.

Faza radova koja se trenutno izvodi obuhvata izradu primarnog pravca „Umetnost“ (Art) koji će povezivati Muzej savremene umetnosti sa Bulevarom Nikole Tesle i izgradnju pratećih sadržaja. Sadržaji na otvorenom koji su predviđeni uz glavnu stazu su u funkciji Muzeja i umetnosti uopšte- kao što je galerija na otvorenom. Glavna staza će se ukrštati sa ostalim stazama u ovom delu parka na centralnom raskršću, sa koje će građani imati otvorenu vizuru nA Muzej savremene umetnosti, Park prijatelјstva i Sabornu crkvu.

U južnom delu površine biće izgrađeni su sportski tereni za badminton, košarku, odbojku, boćanje i fitnes. U toku je i izgradnja dečjeg igrališta uz glavnu stazu.

Do sredine oktobra 2017.god., biće završeni radovi na rekonstruciji dela parka između Bulevara Nikole tesle i Muzeja savremene umetnosti koji obuhvataju izradu primarne staze „Umetnost“ sa izdignutim i ozelenjenim ostrvima (centralno raskršće), zatim sekundarne i tercijarne staze, atraktivnog dečijeg igrališta, kao i sportskih i fitnes terena.

Izvor: Zelenilo Beograd

Ostavite komentar