Novi drvoredi i parkovi za ljepšu Banjaluku

Banja Luka, 10.01.2018. 

Banjaluku očekuje još ulaganja u snabdijevanje vodom, nove vrtiće, obnovu zelenila i podizanje novih drvoreda, uz istovremene značajne napore na podizanju nivoa gradske higijene, rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Predstavljajući neke od najvažnijih projekata za 2019. godinu, Bilčar je najavio da će jedan od najvećih projekata biti uvezivanje svih krakova cjevovoda velikog vodovodnog sistema “Crno vrelo”, koje u budućnosti treba da obezbijedi snabdijevanje vodom  20.000 potrošača sa područja prigradskih naselja Banjaluke i Prijedora.

U 2019. godini očekuje se i gradnja vrtića “Kolibri” u Lazarevu, a u saradnji sa Razvojnim programom UN u planu je i obnova vrtića “Ježeva kućica” u Novoj varoši, najstarijeg gradskog zabavišta koje je trenutno u izuzetno lošem stanju.

Kada je riječ o ozelenjavanju grada, Bilčar je najavio da će i u 2019. godini biti zasađeno 1.000 novih sadnica, uključujući i “Aleju maturanata”, koju će saditi svi banjalučki maturanti. Istovremeno, planirano je da se pojedine zapuštene zelene površine na području grada transformišu u parkovske površine, s tim da bi i Lazarevo trebalo dobiti potpuno novi park.

Predsjednik Mjesne zajednice Lazarevo dva Žarko Berić kaže da je regulacionim planom predviđeno da se novi park nalazi u Bulevaru Milutina Milankovića, u blizini Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”.

Dodaje da je za tu investiciju potrebno oko 50.000 KM, te da je grad tražio donatore. Park bi trebalo da obuhvata teritoriju od oko 400 do 500 kvadratnih metara.

“Aleja maturanata” je akcija pokrenuta u aprilu prošle godine i, kao što je tada rečeno, plan je da ona postane tradicionalna. Ideja je da svako odjeljenje maturanata iz svih srednjih škola na području grada zasadi po jednu sadnicu, a na početku akcije gradonačelnik Radojičić je rekao da su ovom akcijom spojene dvije stvari, a to su da je Banjaluka grad zelenila i grad mladih.

Najveći broj građana podržava akciju ozelenjavanja grada, jer to je ono po čemu je Banjaluka uvijek bila poznata.

“Crno vrelo”

Projekat vodnog sistema “Crno vrelo” predstavlja jedan od najvećih i najvažnijih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, jer vodu sa ovog sistema dobijaju građani prigradskih naselja Banjaluke i Prijedora.

Početkom oktobra gradonačelnici Banjaluke Igor Radojičić i Prijedora Milenko Đaković pustili su u probni rad fabriku vode, glavno postrojenje “Crnog vrela” u Donjem Pervanu.

Izvor: banjaluka.com

Ostavite komentar