Posečen drvored u Kruševcu, ekološka organizacija reaguje

Kruševac, 06.12.2014.- Ekološki pokret „Bela breza“ zatražio je danas od nadležnih u Kruševcu da kažu zašto je posečen drvored u Ulici kneza Miloša, u delu tog grada koji povezuje naselja Kolonija i Pejton.

„Drvored je, jednostavno, za jedno popodne nestao. Kada sam pošla na posao bio je tu, a kada sam vraćala 14 stabala platana je bilo posečeno, potpuno sam bila zatečena onim što se desilo“, rekla je za agenciju Beta članica pokreta „Bela breza“ Vesna Nenadović, koja živi nedaleko mesta na kom je bio drvored.

Pokret „Bela breza“, istakla je, traži da nadležni odgovore zašto je drvored posečen, ko je doneo takvu odluku, te da li su uopšte konsultovali mesnu zajednicu, odnosno ljude koji žive u tom kraju.

Nenadovićeva, koja je po struči diplomirani biolog, tvrdi da se čak i da je reč o zanavljanju drvoreda, to drugačije radi.

„Posečena stabla platana su bila stara dvadesetak godina i bila su zdrava. I kada su stabla u drvoredu bolesna seče se svako treće kako bi drvored postepeno mogao da se obnovi“, objasnila je ona.

U Komunalnoj inspekciji agenciji Beta je rečeno da je reč o bolesnim stablima koja treba zameniti.

U odeljenju za inspekcije poslove Gradske uprave Kruševac naveli su da je seča stabala uradjena jer je u cilju uredjenja navedenog prostora, u narednom periodu planirana zamena starih, degradiranih stabala novim sadnicama.

„Stabla u navedenom drvoredu bila su polusuva i zahvaćena truljenjem“, navela je u odgovorima prosledjenim Beti komunalna inspektorka Sladjana Batrićević.

Izvor: Beta

Ostavite komentar