Volonteri sadili drveće u centru Srpca, kiša spriječila sadnju u Starom Martincu

Srbac, 12.11.2014.- Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ iz Srpca organizovalo je danas akciju pošumljavanja šumskog zemljišta i sadnju parkovskog drveća u centru Srpca. Ovo je druga godina zaredom kako mladi iz Srpca učestvuju u velikoj akciji koja se provodi kao dio kampanje “Let’s do it – Milion sadnica za jedan dan“ koju su pokrenula udruženja „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke i „Ruke“ iz Sarajeva.

Pored volontera iz udruženja „C.E.Z.A.R.“ u akciji su učestvovali članovi Nevladine organizacije „Milenijum“ Srbac, Udruženja građana „Most“ iz Gradiške i učenika Školskog centra „Petar Kočić“ Srbac. 

Oni su prvo zasadili parkovsko drveće uz rječicu Inu i potok Kosolinac koji protiču kroz Srbac a zatim i u parku koji se nalazi u krugu Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“, dok je akcija sadnje preko dvije hiljade sadnica na šumskom zemljištu u Starom Martincu zbog loših vremenskih uslova morala biti prekinuta.

„Uz pomoć Nevladine organizacije „Milenijum“ obezbijedili smo sadnice koje smo zasadili u gradu. One su prvenstveno bile namijenjene da se zasade na ušću Vrbasa u Savu, jer su obezbjeđene u okviru novog projekta „Milenijuma“ pod nazivom „Svi na rijeku“. Međutim, zbog loših vremenskih prilika teren je bio nepristupačan i to nije bilo moguće, ali su ipak zasađene u blizini plavnih područja u gradu. Ostatak ovih sadnica biće zasađen kod osnovne škole u Razboju i na još nekoliko lokacija“, istakla je predsjednica Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“, Darija Šešić.

Ona je izrazila žaljenje što drugi dio današnje akcije nije bio uspješan, jer je kiša pokvarila planove da se veći broj sadnica, u saradnji sa Šumskom upravom, zasadi na lokalitetu Starog Martinca i izrazila nadu da će ovaj posao u skorije vrijeme ipak biti obavljen. Prema njenim riječima, volonteri su angažovani preko Lokalnog volonterskog servisa koji djeluje pri udruženju „C.E.Z.A.R.“ i njihove aktivnosti će biti upisane u volonterske knjižice.

Današnja akcija je organizovana uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Javnog preduzeća „Šume RS“ u okviru projekta „Let’s do it – Milion sadnica za jedan dan“.

U okviru ove akcije, prošle godine je oko stotinu mladih volontera zasadilo tri hiljade sadnica hrasta kitnjaka na padinama Motajice u Kaocima i Kobašu i 48 sadnica parkovskog drveća, lipe, breze i platana oko pravoslavnog hrama „Vaskrsenje Gospodnje“ u centru Srpca.

Izvor: SrbacRS

Ostavite komentar