ZASAĐENO DRVO PRIJATELjSTVA SRPSKE I SRBIJE

BEOGRAD, 09.09.2014 - U Beogradu je danas, u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, zasađeno Drvo prijateljstva između Republike Srpske i Srbije, kao poklon mladih Srpske Srbiji i Parku Milutina Milankovića.
Stablo „Lalino drvo“ zasađeno je u beogradskom Parku Milutin Milanković, preko puta Hrama Svetog Save, a na ploči ispod njega nalazi se natpis: „Milutinu Milankoviću, Republika Srpska, 09.09.2014″.

Drvo su zasadili omladina Republike Srpske i Srbije, kao učesnici omladinskog foruma o poznatom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću, čiji je organizator Udruženje Srba iz BiH u Srbiji „Eho Srpska“, koje okuplja mlade iz Srpske u Srbiji.

Ovaj događaj omogućilo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, zajedno sa Udruženjem „Milutin Milanković“, Hidrometeorološkim zavodom Srbije i „Gradskim zelenilom“.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izrazio je zadovoljstvo što su mladi iz Srpske prvi koji su zasadili drvo prijateljstva u Parku Milutina Milankovića.

„Republika Srpska želi da se i na ovaj način još jednom oduži jednom takvom naučniku“, rekao je Cicović i podsjetio da se sutra završava manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ skupom u Novom Sadu, kojem će prisustvovati najviši zvaničnici Srpske.

Cicović je rekao da se tokom ove manifestacije Republika Srpska predstavila Beogradu i Srbiji i pokazala šta je njena kultura, privreda, umjetnost, te najavio da će sljedeće godine ova manifestacija imati više sadržaja i biti održana u više gradova Srbije, osim Beograda i Novog Sada, u Nišu i Kruševcu.

Predsjednik Udruženja „Eho Srpska“ Dušan Zekić rekao je da su se mladi iz Srpske okupili oko ideje da rade projekte i na očuvanju nacionalnog identiteta Srba iz Srpske, koji su u Srbiji.

„Simbolika je da treba učiniti više na stvaranju prijateljstva i zajedničkom djelovanju kada je u pitanju očuvanje nacionalnog identiteta, kao i na druženju omladine Srpske i Srbije“, dodao je Zekić.

Skup su pozdravili i predsjednik Udruženja „Milutin Milanković“ Slavko Maksimović, koji je najavio da će iduće godine biti postaljen i spomenik Milutinu Milankoviću u ovom istoimenom parku, kao i Jugoslav Nikolić, direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije, ispred kojeg se nalazi park gdje je zasađeno Drvo prijateljstva, te Ljubomir Popara iz „Gradskog Zelenila“, uz čiju podršku je i organizovano sađenje Drveta prijateljstva.

Drvo prijateljstva Republike Srpske i Srbije je dugovječno bjelogorično drvo, porijeklom iz Amerike, koje može da naraste 30 metara u visinu, a krošnja do 25 metara obima.

U umjetničkom dijelu programa nastupilo je jedno od najpoznatijih kulturno-umjetničkih društava iz Srbije „Gradimir“.

Izvor: Srna

Ostavite komentar